Élelmiszeripari vállalatok környezettel szembeni magatartásának fogyasztói megítélése
Main Article Content
Absztrakt
A környezetünk védelme és a káros anyagok kibocsátásának csökkentése napjainkban globális problémát jelent a Föld minden részén. Ezen problémák megoldására nem csak egyéni, hanem ipari szintű összefogásra van szükség. Egy kérdőíves felmérés keretében arra kerestünk válaszokat, hogy a fogyasztók milyen környezeti szerepvállalást várnak el az élelmiszeripari vállalatoktól. A gyűjtött adatok alapján megállapítható, hogy az emberek nagy többsége érdeklődik a környezetvédelem iránt és foglalkoztatja őket a klímaválság kérdésköre is. A megkérdezettek szerint az élelmiszeripari vállalatok a környezet iránti elkötelezettségüket, felelősségvállalásukat leginkább a csökkentett károsanyagkibocsátással, a termelt hulladékok csökkentésével és a biológiailag lebontható csomagolóanyag alkalmazásával bizonyíthatják.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Abatan, A. (2024): Sustainable packaging innovations and their impact on HSE practices in the FMCG industry. Magna Scientia Advanced Research and Reviews. (10):1. pp.: 379-391. DOI: https://doi.org/10.30574/msarr.2024.10.1.0029
Abusin; S.; Al-Emadi, N.; Mandikiana, B. (2023): An evaluation of the alignment of surplus food recovery and redistribution technologies with the circular economy. Sustainability. (15):16. pp.: 12355. DOI: https://doi.org/10.3390/su151612355
Adam, A. (2020): Sample Size Determination in Survey Research. Journal of Scientific Research and Reports (26):5. pp.: 90-97. DOI: https://doi.org/10.9734/JSRR/2020/v26i530263
Ahmad, S.; Shakir, M. I.; Azam, A.; Mahmood, S.; Zhang, Q.; Ahmad, Z. (2023): The impact of CSR and green consumption on consumer satisfaction and loyalty: Moderating role of ethical beliefs.
Environmental Science and Pollution Research. (30):53. pp.: 113820-113834. DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-29930-7
Andráskó, D. D. (2021): A vállalati társadalmi felelősségvállalás hazai elterjedését gátló tényezők vizsgálata magyar empirikus kutatások eredményei alapján. Hantos periodika. (2):Különszám. pp.: 3-23.
Anjorin, K. (2024): The influence of consumer behavior on sustainable marketing efforts. International Journal of Management & Entrepreneurship Research. (6):5. pp.: 1651-1676. DOI: https://doi.org/10.51594/ijmer.v6i5.1128
Arruda, E. H.; Melatto, R. A. P. B.; Levy, W.; Conti, D. M. (2021): Circular economy: A brief literature review (2015–2020). Sustainable Operations and Computers. (2). pp.: 79-86. DOI: https://doi.org/10.1016/j.susoc.2021.05.001
Balbinoti, R. J.; Egído, R.; Ferreire de Sousa, B. L.; Bassetti, F. de J.; Balbinoti, T. C.; Jorge, L. M.; Jorge, M. R. (2023): Plant-based coagulants for food industry wastewater treatment. Journal of Water Process Enginering. (52):April. pp.: 103525. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2023.103525
Balla, Zs. (2019): Környezettudatos mesék az általános iskolai oktatásban. Katolikus Pedagógia. (7):1-2. pp.: 107-136.
Balsa-Budai, N.; Szakály, Z. (2023): Fenntartható élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos fogyasztói megítélés feltárása netnográfiával. Marketing és menedzsment. (57):Különszám EMOK 1. pp.: 5-13. DOI: https://doi.org/10.15170/MM.2023.57.KSZ.01.01
Beaumont, J.; Aanesen, M.; Austen, M. C.; Börger, T.; Clark, J. J.; Cole, M.; Hooper, T.; Lindeque, K.; Pascoe, C.; Wyles, K. J. (2019): Global ecological social and economic impacts of marina plactic. Marine Pollution Bulletin. (142):May. pp.: 189-195. DOI: https://doi.org/10.1016/j.
marpolbul.2019.03.022
Beke, J.; Lendvai, M.; Kovács, I. (2022): Helyi élelmiszer termékek fogyasztásának hajtóerői a fiatal fogyasztók körében. Táplálkozásmarketing. (9):2. pp.: 21-39. DOI: https://doi.org/10.20494/tm/9/2/2
Besenyei, I.; Zoltán, B. (2021): Napkövető napelem mozgató szerkezet tervezése. Multidiszciplináris Tudományok. (11):3. pp.: 35-46. DOI: https://doi.org/10.35925/j.multi.2021.3.5
Bigdeloo, M.; Teymourian, T.; Kowsari, E.; Ramakrishna, S.; Ehsani, A. (2021): Sustainability and circular economy of food wastes: waste reduction strategies, higher recycling methods, and improved valorization. Materials Circular Economy. (3):1. DOI: https://doi.org/10.1007/s42824-021-00017-3
Birtalan, I., Kis, B., Bárdos, G. (2020): A közösség által támogatott mezőgazdálkodás szubjektív aspektusai. Magyar Pszichológiai Szemle. (75):2. pp.: 271-288. DOI: https://doi.org/10.1556/0016.2020.00016
Botos, S.; Bíró, É.; Tóth, M.; Szilágyi, R. (2021): Termékinformációk szerepe az élelmiszer-választásban – A Debreceni Egyetem hallgatóinak attitűdvizsgálata és a tudatos vásárlást támogató applikációk lehetőségei. Egészségfejlesztés. (62):1. pp.: 4-16. DOI: https://doi.org/10.24365/ef.v62i1.615
Boz, Z.; Korhonen, V.; Sand, C. (2020): Consumer considerations for the implementation of sustainable packaging: a review. Sustainability. (12):6. pp.: 2192. DOI: https://doi.org/10.3390/su12062192
Chen, C. (2024): Utilizing a hybrid approach to identify the importance of factors that influence consumer decision-making behavior in purchasing sustainable products. Sustainability. (16):11. pp.: 4432. DOI: https://doi.org/10.3390/su16114432
Deckert, C. (2016): Ecological sustainability of material resources – Why material efficiency just isn’t enough. Schwerpunktthema. (24). pp.: 325-335. DOI: https://doi.org/10.1007/s00550-016-0419-2
Douglas, F.; Beasy, K.; Sollis, K.; Flies, E. J. (2024): Online, Experiential Sustainability Education Can Improve Students’ Self-Reported Environmental Attitudes, Behaviours and Wellbeing. Sustainability. (16):6. pp.: 2258. DOI: https://doi.org/10.3390/su16062258
Engelenhoven, T.; Tekinerdogan, B. (2021): Circular business processes in the state-of-the-practice: a survey study. Sustainability. (13):23. pp.: 13307. DOI: https://doi.org/10.3390/su132313307
Erdős, S.; Fűrész, D. I.; Hornyák, M.; Nagy, Á. A. (2021): Úton a körforgásos gazdaság felé. Szisztematikus irodalomelemzés. Közgazdasági Szemle. (68):október. pp.: 1109-1129. DOI: https://doi.org/10.18414/KSZ.2021.10.1109
Feodorov, C.; Velcea, A.; Ungureanu, F.; Apostol, T.; Robescu, D.; Cocârţă, D. (2022): Toward a circular bioeconomy within food waste valorization: a case study of an on-site composting system of restaurant organic waste. Sustainability. (14):14. pp.: 8232. DOI: https://doi.org/10.3390/
su14148232
Fekete-Berzsenyi, H.; Kozma, D. E.; Molnárné, B. K.; Molnár T. (2023): Fenntartható fejlődés és körforgásos gazdaság a vállalkozások mindennapi életében. In: Társadalom – Gazdaság – Természet: Szinergiák a fenntartható fejlődésben (szerk.: Obádovics, Cs.; Resperger, R.; Széles, Zs.; Tóth, B. I.). Soproni Egyetem Kiadó, Sopron. pp.: 26-38. DOI: https://doi.org/10.35511/978-963-334-450-7_s1_fekete-berzsenyi_et_al
Ghaffar, A.; Zaidi, S.; Islam, T. (2023): An investigation of sustainable consumption behavior: the influence of environmental concern and trust in sustainable producers on consumer xenocentrism. Management of Environmental Quality an International Journal. (34):3. pp.: 771-793. DOI: https://
doi.org/10.1108/meq-05-2022-0153
Halassy, B. (2000): Adatmodellezés. Elmélet és gyakorlat. Budapest. https://mek.oszk.hu/11100/11144
Halog, A.; Anieke, S. (2021): A review of circular economy studies in developed countries and its potential adoption in developing countries. Circular Economy and Sustainability. (1):1: 209-230. DOI: https://doi.org/10.1007/s43615-021-00017-0
Hassoun, A.; Cropotova, J.; Trif, M.; Rusu, A. V.; Bobiş, O.; Nayik, G. A.; Jagdale, Y. D.; Saed, F.; Afzaal, M.; Mostashari, P.; Khaneghah, A. M.; Regenstein, J. M. (2022): Consumer acceptance of new food trends resulting from the fourth industrial revolution technologies: a narrative review of
literature and future perspectives. Frontiers in Nutrition. 9. pp.: 972154.DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.972154
Hoffmann, M.; Kozák, Á.; Veres, Z. (2017): Bevezetés a piackutatásba. Akadémia kiadó. Budapest. ISBN 978 963 454 003 8
Jakab, Gy.; Varga, A. (2007): A fenntarthatóság pedagógiája. L’ Harmattan Kiadó. Budapest. ISBN 978 963 9683 93 8
Jakopánecz, E.; Neulinger, Á.; Lányi, B.; Csóka, L. (2024): Környezettudatos fogyasztás a tömegessé válás útján: nemzetközi és hazai tapasztalatok. Marketing & Menedzsment. (57):4. pp.: 5-14. DOI: https://doi.org/10.15170/mm.2023.57.04.01
Joshi, A.; Kale, S.; Chandel, S.; Pal, D. K. (2015): Likert Scale: Explored and Explained. Current Journal of Applied Science and Technology. (7):4. pp.: 396–403. DOI: https://doi.org/10.9734/BJAST/2015/14975
Juhász, M. T. (2015): Amiről a vizek mesélnek.: Fenntarthatóéletmód-tábor gyerekeknek. Módszertani Közlemények. (55):1. pp.: 33–41. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/modszertani-kozlemenyek/article/view/35506
Julesz, M. (2009): „Zöld” oktatás: a tetteken van a hangsúly. Educatio. (18):1. pp.:130-136.
Kari, Z. A.; Sukri, S. A. M.; Rusli, N. D.; Mat K.; Mahmud M. B.; Zakaria, N. N. A.; Wee, W.; Hamid, N. K. A.; Kabir, M. A.; Ariff, N. Sh. N. A.; Abidin, Sh. Z.; Zakaria, M. K.; Goh, K. W.; Khoo, M. I.; Doan, H. V.; Tahiluddin, A.; Wei, L. S. (2023): Recent advances, challenges, opportunities, product
development and sustainability of main agricultural wastes for the aquaculture feed industry – a review. Annals of Animal Science. (23):1. pp.: 25-38.DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2022-0082
Kasza, Gy.; Kunszabó, A.; Mikulás, V.; Dorkó, A.; Szakos, D. (2023): Fogyasztói élelmiszerhulladékcsökkentési programok Európában. Élelmiszervizsgálati közlemények. (69):2. pp. 4435-4450. DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2023/2-4-HUN
Kerényi, A. (2003): Környezettan. Természet és társadalom - globális szempontból. Mezőgazda Kiadó. Budapest. ISBN 2399999694894
Kim, Y. (2017): Consumer Responses to the Food Industry’s Proactive and Passive Environmental CSR, Factoring in Price as CSR Tradeoff. Journal of Business Ethics. (140):2. pp.: 307–321. DOI: https://doi.org/10.1007/s10551-015-2671-8
Kruzslicz, F. (2014): Online kérdőívek biztonsági kérdései. Marketing & Menedzsment. (48): Különszám. pp.: 22–37.
Kryshtanovych, M. (2024): Application of a methodology for modeling the influence of environmental factors on the work of the public sector in the context of sustainable development. International Journal of Sustainable Development and Planning. (19):5. pp.: 1903-1910. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.190528
Kumar, R. (2024): Review of pet food packaging in the us market: future direction towards innovation and sustainability. Annual Research & Review in Biology. (39):6. pp.: 16-30. DOI: https://doi.org/10.9734/arrb/2024/v39i62085
Láng, I. (2002): Környezet- és Természetvédelmi Lexikon. Akadémiai Kiadó. Budapest. ISBN 963 05 78476
Lea, E., Worsley, A., (2008): Australian consumer’s food-relates environmental beliefs and behaviours. Appetite. (50):2-3. pp.: 207-214. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2005.07.012
Lendvai, E. (2021): A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján. Élelmiszervizsgálati közlemények. (67):3. pp.: 3566-3574. DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/3-3-HUN
Lendvai, E.; Krausz, Á. (2023): Vállalatok társadalmi felelősségvállalása – egy online felmérés tükrében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (18):3-4. pp.: 51-60. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.3-4.51-60
Lendvai, E.; Tóth A. (2021): Okos csomagolások az élelmiszeriparban és azok várható fogadtatása: egy kvantitatív felmérés tapasztalatai.In: Mezőgazdasági és vidékfejlesztési kutatások a jövő szolgálatában 2. : Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz (szerk.: Hampel, Gy.; Kis, K.; Monostori, T.). MTA SZAB Mezőgazdasági Szakbizottság. Szeged. pp.: 103-110.
Major, L. (2017): Egy környezeti nevelési program beillesztésének kísérlete a szerbiai alsó tagozatos oktatásba, tanítóképzős hallgatók bevonásával. Doktori (PhD) értekezés. Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kar Neveléstudományi Doktori Iskola. Szeged.
Makányné, K. E.; Gál, J. (2019): Élelmiszerpazarlás és mentés Magyarországon. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (14):3. pp.: 61-66. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.3.61-66.
Maksimovic, Á.; Törőcsik, M. (2023): A nemfogyasztók szerepe a fenntartható csomagolás elterjedésében. In: Reziliens Marketing - Válaszok változó kihívásokra (szerk.: Révész, B.; Gyulai, Zs.). Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar. Szeged. pp.: 206-216. DOI: https://doi.
org/10.62561/EMOK-2023-16
Mallick, R.; Bajpai, Sh. P. (2019): Impact of Social Media on Environmental Awareness. In: Environmental Awareness and the Role of Social Media (eds: Narula, S. et al.). IGI Global. pp. 140-149. ISBN 9781522552918. DOI: https://doi.org/10.4018/978-1-5225-5291-8.ch007
Marimuthu, S.; Saikumar, A.; Badwaik, L. S. (2024): Food losses and wastage within food supply chain: A critical review of its generation, impact, and conversion techniques. Waste Disposal & Sustainable Energy. DOI: https://doi.org/10.1007/s42768-024-00200-7
Matos, R.; Gál, J.; Zsótér, B.; Timofte, C. S. (2016): Economic and natural effects of nitrate pollution of agricultural orgin, in particular the aquatic environment. Analecta Technica Szegedinensia. (10):1. pp.: 35-39. DOI: https://doi.org/10.14232/analecta.2016.1.35-39
Medve, D. (2013): Szállítási költségek és telephelyválasztás az élelmiszer gazdaságban. Szakdolgozat. Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék. Budapest.
Messner, R.; Johnson, H.; Richards, C. (2021): From surplus-to-waste: A study of systemic overproduction, surplus and food waste in horticultural supply chains. Journal of Cleaner Production. (278):January. pp.: 123952. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.123952
Mézes, M.; Erdélyi M. (2018): Az élelmiszerek rosttartalmának antioxidáns hatása. Orvosi Hetilap. (159):18. pp. 709-712. DOI: https://doi.org/10.1556/650.2018.30953
Mika, J.; Kertész, Á. (2014): Hagyományos és megújuló energiaforrások: kihívások és tendenciák. EDU Szakképzés és Környezetpedagógia Elektronikus Szakfolyóirat. (4):2. pp. 53-63. ISSN 2062-3763
Munir, T. M.; Saquib, U. N.; Li, B.; Naqvi, M. (2023): Food waste hydrochar: An alternate clean fuel for steel industry. Fuel. (346):August. pp.: 128395. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2023.128395
Naibaho, J.; Korzeniowska, M.; Julianti, E.; Sebayang, S. N.; Yng, B., (2023): Campaign education and communication to the potential consumers of brewers spent grain (BSG)-added food product as sustainable foods. Heliyon. (9):8. pp.: e19169. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19169
Nair, S.; Trafiałek, J.; Kolanowski, W. (2023): Edible packaging: a technological update for the sustainable future of the food industry. Applied Sciences. (13):14. pp.: 8234. DOI: https://doi.org/10.3390/app13148234
Németh, K. (2021): A körforgásos gazdaság alapjai. Egyetemi jegyzet, Pannon Egyetemi Kiadó. Veszprém. ISBN 978 963 396 189 6
Nielsen, B.; Hakala, H. (2023): External enablers for the circular economy: A case study of the food packaging industry. Journal of Cleaner Production. (417):September. pp.: 137915 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137915
Niles, M. (2020): Majority of rural residents compost food waste: policy and waste management implications for rural regions. Frontiers in Sustainable Food Systems. 3. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2019.00123
Nitzko, S. (2023): Consumer acceptable of the use of plant and animal by-products of food manufacturing for human nutrition. Food and Humanity. (1):December. pp.: 1238-1249. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foohum.2023.09.019
Oloyede, O.; Lignou, S. (2021): Sustainable paper-based packaging: a consumer’s perspective. Foods. (10):5. pp.: 1035. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10051035
Osorio, L.; Flórez-López, E.; Grande-Tovar, C. (2021): The potential of selected agri-food loss and waste to contribute to a circular economy: applications in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. Molecules. (26):2. pp.: 515. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26020515
Palazzo, M.; Vollero, A. (2021): A systematic literature review of food sustainable supply chain management (FSSCM): Building blocks and research trends. The TQM Journal. (34):7. pp.: 54-72. DOI: https://doi.org/10.1108/TQM-10-2021-0300
Pham, T. P. T.; Kaushik, R.; Parshetti, G.; Mahmood, R.; Balasubramanian, R. (2015): Food wasteto-energy conversion technologies: Current status and future directions. Waste Management. (38):April. pp.: 399-408. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.12.004
Phelan, A.; Meisser, K.; Humphrey, J.; Ross, H. (2022): Plastic pollution and packaging: Corporate commitments and actions from the food and beverage sector. Journal of Cleaner Production. (331):January. pp.: 129827. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.129827
Reichert, C. L.; Bugnicourt, E.; Coltelli, M.-B.; Cinelli, P.; Lazzeri, A.; Canesi, I.; Braca, F.; Martínez, B. M.; Alonso, R.; Agostinis, L.;Verstichel, S.; Six, L.; De Mets, S.; Gómez, E. C.; Ißbrücker, C.; Geerinck,
R.; Nettleto, D. F.; Campos, I.; Sauter, E.; Pieczyk, P.; Schmid, M. (2020): Bio-based packaging: materials, modifications, industrial applications and sustainability. Polymers. (12):7. pp.: 1558. DOI: https://doi.org/10.3390/polym12071558
Rimóczi, Cs.; Pólya, É.; Oravecz, T. (2023): Fogyasztói tudatosság feltáró vizsgálata élelmiszervásárlás és felhasználás esetében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. 18:Különszám. pp.: 411-421. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.411-421
Scheiner, S. M. (2024): Greenhouse effect. Encyclopedia of Biodiversity (Third Edition). (4). pp.: 307-323. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-822562-2.00132-8
Shrivastava, V.; Ali, I.; Marjub, M. M.; Rene, E. R.; Soto, A. M. F. (2022): Wastewater in the food industry: Treatment technologies and reuse potential. Chemosphere. (293):April. pp.: 133553. DOI: https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2022.133553
Simonyi, P.; Zsótér, B. (2020): A fenntartható fejlődés, a fenntarthatóság értelmezési kérdései a megvalósítás érdekében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (15):1-2. pp.: 55-67. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.55-67
Sukumaran, K. (2022): Impact of Human Activities Inducing and Triggering of Natural Disasters. In: A System Engineering Approach to Disaster Resilience. Lecture Notes in Civil Engineering. (Eds.: Ghosh, C., Kolathayar, S.). Vol 205. Springer. Singapore. DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-16-7397-9_2
Sun, F.; DAI, Y.; Yu, X. (2017): Air pollution, food production and food security: A review from the perspective of food system. Journal of Integrative Agriculture. (16):12. pp.: 2945-2962. DOI: https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61814-8
Turai, G. (1999): Diáknap a környezet- és egészségvédelem jegyében. Iskolakultúra. (9):4. pp.: 61-65.
Újvári, G.; Bencsik, D.; Zsótér, B. (2021): Sport habits and food purchasing and consuming patterns of vegetarians and vegans in Hungary. Quaestus Multidisciplinary Research Journal. (19):2. pp.: 112-122.
United Nations (2017): World population projected to reach 9.8 billion in 2050, and 11.2 billion in 2100. https://www.un.org/en/desa/world-population-projected-reach-98-billion-2050-and-112-billion-2100
Vargovics, M.; Nagy, D. (2023): Erdei biomassza lehetőségei és korlátai Magyarország energiabiztonságában. In: Társadalom – Gazdaság – Természet: Szinergiák a fenntartható fejlődésben (szerk.: Obádovics, Cs.; Resperger, R.; Széles, Zs.; Tóth, B. I.). Soproni Egyetem
Kiadó, Sopron. pp.: 433-443. DOI: https://doi.org/10.35511/978-963-334-450-7_s9_vargovics_nagy9789633344507
Veselá, L.; Králiková, A.; Kubícková, L. (2023): From to shipping basket to the landfill: Drivers of consumer food waste behaviour. Waste Management. (169):September. pp.: 157-166. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.07.002
Wang, Zh.; Chu, E.; Hao, Y. (2024): Towards sustainable development: How does ESG performance promotes corporate green transformation. International Review of Financial Analysis. (91):January. pp.: 102982. DOI: https://doi.org/10.1016/j.irfa.2023.102982
Wani, N. R.; Rather, R. A.; Farooq, A.; Padder, Sh. A.; Baba, T. R.; Sharma, S.; Mubarak, N. M.; Khan, A. H.; Singh, P.; Ara, Sh. (2023): New insights in food security and environmental sustainability through waste food management. Environmental Science and Pollution Research. (31):12. pp.: 17835-17857. DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-26462-y
Zhao, Y.; Li, B.; Li, C.; Xu, Y.; Luo, Y.; Huang, C. (2021). Comprehensive review of polysaccharide-based materials in edible packaging: a sustainable approach. Foods. (10):8. pp.: 1845. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10081845
Zsótér B.; Bagi B. (2020): Gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésének pénzügyi előkészületei. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (15):1-2. pp.: 125-130. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.125-130