Consumer Perception of the Behaviour of Food Industry Enterprises Towards the Environment
Main Article Content
Abstract
The preservation of our ecosystem and the mitigation of harmful substance emissions have become a global problem in all regions of the world. Addressing these challenges requires not only individual efforts but also collaborative efforts from the industrial sectors. Through a comprehensive questionnaire survey, our goal was to determine the environmental expectations consumers have of food industry enterprises. Based on the data collected, it can be inferred that a significant majority of individuals show a keen interest in environmental conservation and express genuine concerns about the climate crisis. According to the respondents, the most effective means for food industry companies to demonstrate their commitment and responsibility to the environment lies in minimising emissions, reducing waste production, and adopting biodegradable packaging materials.
Downloads
Article Details
References
Abatan, A. (2024): Sustainable packaging innovations and their impact on HSE practices in the FMCG industry. Magna Scientia Advanced Research and Reviews. (10):1. pp.: 379-391. DOI: https://doi.org/10.30574/msarr.2024.10.1.0029
Abusin; S.; Al-Emadi, N.; Mandikiana, B. (2023): An evaluation of the alignment of surplus food recovery and redistribution technologies with the circular economy. Sustainability. (15):16. pp.: 12355. DOI: https://doi.org/10.3390/su151612355
Adam, A. (2020): Sample Size Determination in Survey Research. Journal of Scientific Research and Reports (26):5. pp.: 90-97. DOI: https://doi.org/10.9734/JSRR/2020/v26i530263
Ahmad, S.; Shakir, M. I.; Azam, A.; Mahmood, S.; Zhang, Q.; Ahmad, Z. (2023): The impact of CSR and green consumption on consumer satisfaction and loyalty: Moderating role of ethical beliefs.
Environmental Science and Pollution Research. (30):53. pp.: 113820-113834. DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-29930-7
Andráskó, D. D. (2021): A vállalati társadalmi felelősségvállalás hazai elterjedését gátló tényezők vizsgálata magyar empirikus kutatások eredményei alapján. Hantos periodika. (2):Különszám. pp.: 3-23.
Anjorin, K. (2024): The influence of consumer behavior on sustainable marketing efforts. International Journal of Management & Entrepreneurship Research. (6):5. pp.: 1651-1676. DOI: https://doi.org/10.51594/ijmer.v6i5.1128
Arruda, E. H.; Melatto, R. A. P. B.; Levy, W.; Conti, D. M. (2021): Circular economy: A brief literature review (2015–2020). Sustainable Operations and Computers. (2). pp.: 79-86. DOI: https://doi.org/10.1016/j.susoc.2021.05.001
Balbinoti, R. J.; Egído, R.; Ferreire de Sousa, B. L.; Bassetti, F. de J.; Balbinoti, T. C.; Jorge, L. M.; Jorge, M. R. (2023): Plant-based coagulants for food industry wastewater treatment. Journal of Water Process Enginering. (52):April. pp.: 103525. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2023.103525
Balla, Zs. (2019): Környezettudatos mesék az általános iskolai oktatásban. Katolikus Pedagógia. (7):1-2. pp.: 107-136.
Balsa-Budai, N.; Szakály, Z. (2023): Fenntartható élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos fogyasztói megítélés feltárása netnográfiával. Marketing és menedzsment. (57):Különszám EMOK 1. pp.: 5-13. DOI: https://doi.org/10.15170/MM.2023.57.KSZ.01.01
Beaumont, J.; Aanesen, M.; Austen, M. C.; Börger, T.; Clark, J. J.; Cole, M.; Hooper, T.; Lindeque, K.; Pascoe, C.; Wyles, K. J. (2019): Global ecological social and economic impacts of marina plactic. Marine Pollution Bulletin. (142):May. pp.: 189-195. DOI: https://doi.org/10.1016/j.
marpolbul.2019.03.022
Beke, J.; Lendvai, M.; Kovács, I. (2022): Helyi élelmiszer termékek fogyasztásának hajtóerői a fiatal fogyasztók körében. Táplálkozásmarketing. (9):2. pp.: 21-39. DOI: https://doi.org/10.20494/tm/9/2/2
Besenyei, I.; Zoltán, B. (2021): Napkövető napelem mozgató szerkezet tervezése. Multidiszciplináris Tudományok. (11):3. pp.: 35-46. DOI: https://doi.org/10.35925/j.multi.2021.3.5
Bigdeloo, M.; Teymourian, T.; Kowsari, E.; Ramakrishna, S.; Ehsani, A. (2021): Sustainability and circular economy of food wastes: waste reduction strategies, higher recycling methods, and improved valorization. Materials Circular Economy. (3):1. DOI: https://doi.org/10.1007/s42824-021-00017-3
Birtalan, I., Kis, B., Bárdos, G. (2020): A közösség által támogatott mezőgazdálkodás szubjektív aspektusai. Magyar Pszichológiai Szemle. (75):2. pp.: 271-288. DOI: https://doi.org/10.1556/0016.2020.00016
Botos, S.; Bíró, É.; Tóth, M.; Szilágyi, R. (2021): Termékinformációk szerepe az élelmiszer-választásban – A Debreceni Egyetem hallgatóinak attitűdvizsgálata és a tudatos vásárlást támogató applikációk lehetőségei. Egészségfejlesztés. (62):1. pp.: 4-16. DOI: https://doi.org/10.24365/ef.v62i1.615
Boz, Z.; Korhonen, V.; Sand, C. (2020): Consumer considerations for the implementation of sustainable packaging: a review. Sustainability. (12):6. pp.: 2192. DOI: https://doi.org/10.3390/su12062192
Chen, C. (2024): Utilizing a hybrid approach to identify the importance of factors that influence consumer decision-making behavior in purchasing sustainable products. Sustainability. (16):11. pp.: 4432. DOI: https://doi.org/10.3390/su16114432
Deckert, C. (2016): Ecological sustainability of material resources – Why material efficiency just isn’t enough. Schwerpunktthema. (24). pp.: 325-335. DOI: https://doi.org/10.1007/s00550-016-0419-2
Douglas, F.; Beasy, K.; Sollis, K.; Flies, E. J. (2024): Online, Experiential Sustainability Education Can Improve Students’ Self-Reported Environmental Attitudes, Behaviours and Wellbeing. Sustainability. (16):6. pp.: 2258. DOI: https://doi.org/10.3390/su16062258
Engelenhoven, T.; Tekinerdogan, B. (2021): Circular business processes in the state-of-the-practice: a survey study. Sustainability. (13):23. pp.: 13307. DOI: https://doi.org/10.3390/su132313307
Erdős, S.; Fűrész, D. I.; Hornyák, M.; Nagy, Á. A. (2021): Úton a körforgásos gazdaság felé. Szisztematikus irodalomelemzés. Közgazdasági Szemle. (68):október. pp.: 1109-1129. DOI: https://doi.org/10.18414/KSZ.2021.10.1109
Feodorov, C.; Velcea, A.; Ungureanu, F.; Apostol, T.; Robescu, D.; Cocârţă, D. (2022): Toward a circular bioeconomy within food waste valorization: a case study of an on-site composting system of restaurant organic waste. Sustainability. (14):14. pp.: 8232. DOI: https://doi.org/10.3390/
su14148232
Fekete-Berzsenyi, H.; Kozma, D. E.; Molnárné, B. K.; Molnár T. (2023): Fenntartható fejlődés és körforgásos gazdaság a vállalkozások mindennapi életében. In: Társadalom – Gazdaság – Természet: Szinergiák a fenntartható fejlődésben (szerk.: Obádovics, Cs.; Resperger, R.; Széles, Zs.; Tóth, B. I.). Soproni Egyetem Kiadó, Sopron. pp.: 26-38. DOI: https://doi.org/10.35511/978-963-334-450-7_s1_fekete-berzsenyi_et_al
Ghaffar, A.; Zaidi, S.; Islam, T. (2023): An investigation of sustainable consumption behavior: the influence of environmental concern and trust in sustainable producers on consumer xenocentrism. Management of Environmental Quality an International Journal. (34):3. pp.: 771-793. DOI: https://
doi.org/10.1108/meq-05-2022-0153
Halassy, B. (2000): Adatmodellezés. Elmélet és gyakorlat. Budapest. https://mek.oszk.hu/11100/11144
Halog, A.; Anieke, S. (2021): A review of circular economy studies in developed countries and its potential adoption in developing countries. Circular Economy and Sustainability. (1):1: 209-230. DOI: https://doi.org/10.1007/s43615-021-00017-0
Hassoun, A.; Cropotova, J.; Trif, M.; Rusu, A. V.; Bobiş, O.; Nayik, G. A.; Jagdale, Y. D.; Saed, F.; Afzaal, M.; Mostashari, P.; Khaneghah, A. M.; Regenstein, J. M. (2022): Consumer acceptance of new food trends resulting from the fourth industrial revolution technologies: a narrative review of
literature and future perspectives. Frontiers in Nutrition. 9. pp.: 972154.DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.972154
Hoffmann, M.; Kozák, Á.; Veres, Z. (2017): Bevezetés a piackutatásba. Akadémia kiadó. Budapest. ISBN 978 963 454 003 8
Jakab, Gy.; Varga, A. (2007): A fenntarthatóság pedagógiája. L’ Harmattan Kiadó. Budapest. ISBN 978 963 9683 93 8
Jakopánecz, E.; Neulinger, Á.; Lányi, B.; Csóka, L. (2024): Környezettudatos fogyasztás a tömegessé válás útján: nemzetközi és hazai tapasztalatok. Marketing & Menedzsment. (57):4. pp.: 5-14. DOI: https://doi.org/10.15170/mm.2023.57.04.01
Joshi, A.; Kale, S.; Chandel, S.; Pal, D. K. (2015): Likert Scale: Explored and Explained. Current Journal of Applied Science and Technology. (7):4. pp.: 396–403. DOI: https://doi.org/10.9734/BJAST/2015/14975
Juhász, M. T. (2015): Amiről a vizek mesélnek.: Fenntarthatóéletmód-tábor gyerekeknek. Módszertani Közlemények. (55):1. pp.: 33–41. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/modszertani-kozlemenyek/article/view/35506
Julesz, M. (2009): „Zöld” oktatás: a tetteken van a hangsúly. Educatio. (18):1. pp.:130-136.
Kari, Z. A.; Sukri, S. A. M.; Rusli, N. D.; Mat K.; Mahmud M. B.; Zakaria, N. N. A.; Wee, W.; Hamid, N. K. A.; Kabir, M. A.; Ariff, N. Sh. N. A.; Abidin, Sh. Z.; Zakaria, M. K.; Goh, K. W.; Khoo, M. I.; Doan, H. V.; Tahiluddin, A.; Wei, L. S. (2023): Recent advances, challenges, opportunities, product
development and sustainability of main agricultural wastes for the aquaculture feed industry – a review. Annals of Animal Science. (23):1. pp.: 25-38.DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2022-0082
Kasza, Gy.; Kunszabó, A.; Mikulás, V.; Dorkó, A.; Szakos, D. (2023): Fogyasztói élelmiszerhulladékcsökkentési programok Európában. Élelmiszervizsgálati közlemények. (69):2. pp. 4435-4450. DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2023/2-4-HUN
Kerényi, A. (2003): Környezettan. Természet és társadalom - globális szempontból. Mezőgazda Kiadó. Budapest. ISBN 2399999694894
Kim, Y. (2017): Consumer Responses to the Food Industry’s Proactive and Passive Environmental CSR, Factoring in Price as CSR Tradeoff. Journal of Business Ethics. (140):2. pp.: 307–321. DOI: https://doi.org/10.1007/s10551-015-2671-8
Kruzslicz, F. (2014): Online kérdőívek biztonsági kérdései. Marketing & Menedzsment. (48): Különszám. pp.: 22–37.
Kryshtanovych, M. (2024): Application of a methodology for modeling the influence of environmental factors on the work of the public sector in the context of sustainable development. International Journal of Sustainable Development and Planning. (19):5. pp.: 1903-1910. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.190528
Kumar, R. (2024): Review of pet food packaging in the us market: future direction towards innovation and sustainability. Annual Research & Review in Biology. (39):6. pp.: 16-30. DOI: https://doi.org/10.9734/arrb/2024/v39i62085
Láng, I. (2002): Környezet- és Természetvédelmi Lexikon. Akadémiai Kiadó. Budapest. ISBN 963 05 78476
Lea, E., Worsley, A., (2008): Australian consumer’s food-relates environmental beliefs and behaviours. Appetite. (50):2-3. pp.: 207-214. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2005.07.012
Lendvai, E. (2021): A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján. Élelmiszervizsgálati közlemények. (67):3. pp.: 3566-3574. DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/3-3-HUN
Lendvai, E.; Krausz, Á. (2023): Vállalatok társadalmi felelősségvállalása – egy online felmérés tükrében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (18):3-4. pp.: 51-60. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.3-4.51-60
Lendvai, E.; Tóth A. (2021): Okos csomagolások az élelmiszeriparban és azok várható fogadtatása: egy kvantitatív felmérés tapasztalatai.In: Mezőgazdasági és vidékfejlesztési kutatások a jövő szolgálatában 2. : Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz (szerk.: Hampel, Gy.; Kis, K.; Monostori, T.). MTA SZAB Mezőgazdasági Szakbizottság. Szeged. pp.: 103-110.
Major, L. (2017): Egy környezeti nevelési program beillesztésének kísérlete a szerbiai alsó tagozatos oktatásba, tanítóképzős hallgatók bevonásával. Doktori (PhD) értekezés. Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kar Neveléstudományi Doktori Iskola. Szeged.
Makányné, K. E.; Gál, J. (2019): Élelmiszerpazarlás és mentés Magyarországon. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (14):3. pp.: 61-66. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.3.61-66.
Maksimovic, Á.; Törőcsik, M. (2023): A nemfogyasztók szerepe a fenntartható csomagolás elterjedésében. In: Reziliens Marketing - Válaszok változó kihívásokra (szerk.: Révész, B.; Gyulai, Zs.). Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar. Szeged. pp.: 206-216. DOI: https://doi.
org/10.62561/EMOK-2023-16
Mallick, R.; Bajpai, Sh. P. (2019): Impact of Social Media on Environmental Awareness. In: Environmental Awareness and the Role of Social Media (eds: Narula, S. et al.). IGI Global. pp. 140-149. ISBN 9781522552918. DOI: https://doi.org/10.4018/978-1-5225-5291-8.ch007
Marimuthu, S.; Saikumar, A.; Badwaik, L. S. (2024): Food losses and wastage within food supply chain: A critical review of its generation, impact, and conversion techniques. Waste Disposal & Sustainable Energy. DOI: https://doi.org/10.1007/s42768-024-00200-7
Matos, R.; Gál, J.; Zsótér, B.; Timofte, C. S. (2016): Economic and natural effects of nitrate pollution of agricultural orgin, in particular the aquatic environment. Analecta Technica Szegedinensia. (10):1. pp.: 35-39. DOI: https://doi.org/10.14232/analecta.2016.1.35-39
Medve, D. (2013): Szállítási költségek és telephelyválasztás az élelmiszer gazdaságban. Szakdolgozat. Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék. Budapest.
Messner, R.; Johnson, H.; Richards, C. (2021): From surplus-to-waste: A study of systemic overproduction, surplus and food waste in horticultural supply chains. Journal of Cleaner Production. (278):January. pp.: 123952. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.123952
Mézes, M.; Erdélyi M. (2018): Az élelmiszerek rosttartalmának antioxidáns hatása. Orvosi Hetilap. (159):18. pp. 709-712. DOI: https://doi.org/10.1556/650.2018.30953
Mika, J.; Kertész, Á. (2014): Hagyományos és megújuló energiaforrások: kihívások és tendenciák. EDU Szakképzés és Környezetpedagógia Elektronikus Szakfolyóirat. (4):2. pp. 53-63. ISSN 2062-3763
Munir, T. M.; Saquib, U. N.; Li, B.; Naqvi, M. (2023): Food waste hydrochar: An alternate clean fuel for steel industry. Fuel. (346):August. pp.: 128395. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2023.128395
Naibaho, J.; Korzeniowska, M.; Julianti, E.; Sebayang, S. N.; Yng, B., (2023): Campaign education and communication to the potential consumers of brewers spent grain (BSG)-added food product as sustainable foods. Heliyon. (9):8. pp.: e19169. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19169
Nair, S.; Trafiałek, J.; Kolanowski, W. (2023): Edible packaging: a technological update for the sustainable future of the food industry. Applied Sciences. (13):14. pp.: 8234. DOI: https://doi.org/10.3390/app13148234
Németh, K. (2021): A körforgásos gazdaság alapjai. Egyetemi jegyzet, Pannon Egyetemi Kiadó. Veszprém. ISBN 978 963 396 189 6
Nielsen, B.; Hakala, H. (2023): External enablers for the circular economy: A case study of the food packaging industry. Journal of Cleaner Production. (417):September. pp.: 137915 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137915
Niles, M. (2020): Majority of rural residents compost food waste: policy and waste management implications for rural regions. Frontiers in Sustainable Food Systems. 3. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2019.00123
Nitzko, S. (2023): Consumer acceptable of the use of plant and animal by-products of food manufacturing for human nutrition. Food and Humanity. (1):December. pp.: 1238-1249. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foohum.2023.09.019
Oloyede, O.; Lignou, S. (2021): Sustainable paper-based packaging: a consumer’s perspective. Foods. (10):5. pp.: 1035. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10051035
Osorio, L.; Flórez-López, E.; Grande-Tovar, C. (2021): The potential of selected agri-food loss and waste to contribute to a circular economy: applications in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. Molecules. (26):2. pp.: 515. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26020515
Palazzo, M.; Vollero, A. (2021): A systematic literature review of food sustainable supply chain management (FSSCM): Building blocks and research trends. The TQM Journal. (34):7. pp.: 54-72. DOI: https://doi.org/10.1108/TQM-10-2021-0300
Pham, T. P. T.; Kaushik, R.; Parshetti, G.; Mahmood, R.; Balasubramanian, R. (2015): Food wasteto-energy conversion technologies: Current status and future directions. Waste Management. (38):April. pp.: 399-408. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.12.004
Phelan, A.; Meisser, K.; Humphrey, J.; Ross, H. (2022): Plastic pollution and packaging: Corporate commitments and actions from the food and beverage sector. Journal of Cleaner Production. (331):January. pp.: 129827. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.129827
Reichert, C. L.; Bugnicourt, E.; Coltelli, M.-B.; Cinelli, P.; Lazzeri, A.; Canesi, I.; Braca, F.; Martínez, B. M.; Alonso, R.; Agostinis, L.;Verstichel, S.; Six, L.; De Mets, S.; Gómez, E. C.; Ißbrücker, C.; Geerinck,
R.; Nettleto, D. F.; Campos, I.; Sauter, E.; Pieczyk, P.; Schmid, M. (2020): Bio-based packaging: materials, modifications, industrial applications and sustainability. Polymers. (12):7. pp.: 1558. DOI: https://doi.org/10.3390/polym12071558
Rimóczi, Cs.; Pólya, É.; Oravecz, T. (2023): Fogyasztói tudatosság feltáró vizsgálata élelmiszervásárlás és felhasználás esetében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. 18:Különszám. pp.: 411-421. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.411-421
Scheiner, S. M. (2024): Greenhouse effect. Encyclopedia of Biodiversity (Third Edition). (4). pp.: 307-323. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-822562-2.00132-8
Shrivastava, V.; Ali, I.; Marjub, M. M.; Rene, E. R.; Soto, A. M. F. (2022): Wastewater in the food industry: Treatment technologies and reuse potential. Chemosphere. (293):April. pp.: 133553. DOI: https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2022.133553
Simonyi, P.; Zsótér, B. (2020): A fenntartható fejlődés, a fenntarthatóság értelmezési kérdései a megvalósítás érdekében. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (15):1-2. pp.: 55-67. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.55-67
Sukumaran, K. (2022): Impact of Human Activities Inducing and Triggering of Natural Disasters. In: A System Engineering Approach to Disaster Resilience. Lecture Notes in Civil Engineering. (Eds.: Ghosh, C., Kolathayar, S.). Vol 205. Springer. Singapore. DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-16-7397-9_2
Sun, F.; DAI, Y.; Yu, X. (2017): Air pollution, food production and food security: A review from the perspective of food system. Journal of Integrative Agriculture. (16):12. pp.: 2945-2962. DOI: https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61814-8
Turai, G. (1999): Diáknap a környezet- és egészségvédelem jegyében. Iskolakultúra. (9):4. pp.: 61-65.
Újvári, G.; Bencsik, D.; Zsótér, B. (2021): Sport habits and food purchasing and consuming patterns of vegetarians and vegans in Hungary. Quaestus Multidisciplinary Research Journal. (19):2. pp.: 112-122.
United Nations (2017): World population projected to reach 9.8 billion in 2050, and 11.2 billion in 2100. https://www.un.org/en/desa/world-population-projected-reach-98-billion-2050-and-112-billion-2100
Vargovics, M.; Nagy, D. (2023): Erdei biomassza lehetőségei és korlátai Magyarország energiabiztonságában. In: Társadalom – Gazdaság – Természet: Szinergiák a fenntartható fejlődésben (szerk.: Obádovics, Cs.; Resperger, R.; Széles, Zs.; Tóth, B. I.). Soproni Egyetem
Kiadó, Sopron. pp.: 433-443. DOI: https://doi.org/10.35511/978-963-334-450-7_s9_vargovics_nagy9789633344507
Veselá, L.; Králiková, A.; Kubícková, L. (2023): From to shipping basket to the landfill: Drivers of consumer food waste behaviour. Waste Management. (169):September. pp.: 157-166. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.07.002
Wang, Zh.; Chu, E.; Hao, Y. (2024): Towards sustainable development: How does ESG performance promotes corporate green transformation. International Review of Financial Analysis. (91):January. pp.: 102982. DOI: https://doi.org/10.1016/j.irfa.2023.102982
Wani, N. R.; Rather, R. A.; Farooq, A.; Padder, Sh. A.; Baba, T. R.; Sharma, S.; Mubarak, N. M.; Khan, A. H.; Singh, P.; Ara, Sh. (2023): New insights in food security and environmental sustainability through waste food management. Environmental Science and Pollution Research. (31):12. pp.: 17835-17857. DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-023-26462-y
Zhao, Y.; Li, B.; Li, C.; Xu, Y.; Luo, Y.; Huang, C. (2021). Comprehensive review of polysaccharide-based materials in edible packaging: a sustainable approach. Foods. (10):8. pp.: 1845. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10081845
Zsótér B.; Bagi B. (2020): Gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésének pénzügyi előkészületei. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (15):1-2. pp.: 125-130. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.125-130